2013. május 7., kedd

Kft-k kötelező jegyzett tőke emelése

2014-től megváltoznak a kft-re vonatkozó kötelező jegyzett tőke minimum szabályok.

Az új PTK szerint - harmadik könyv – 2014. január 1-től a kft-k legkisebb jegyzett tőkéje minimum 3 millió forint kell, hogy legyen. Ez a szabály nem csak az új társaság alapítására vonatkozik, hanem érinti, a már létező kft tulajdonosokat is. Ez annyit jelent, hogy ha valaki maradni akar a jelenlegi kft cégformánál kötelező módosítást kell eszközölnie, vagyis a jegyzett tőkét fel kell emelnie 3 millió forintra.

Az elmúlt években alapított leggyakoribb cégforma a korlátolt felelősségű társaság volt, ezen belül az 500.000 forinttal alapított kft-k száma nagyjából 90%-os arányú. Ezeknek a cégeknek vagy jegyzett tőkét kell emelniük cégmódosítással, vagy pedig át kell alakulniuk olyan cégformára, amely cégforma meg tud felelni a kötelező jegyzett tőke minimumnak. Ilyen lehet pl. a betéti társaság.

A kötelező jegyzett tőke emelésnél azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy ennek költségei kisebbek, és az egész eljárás is egyszerűbb a jelenlegi eljárásrend szerint, mint a cégforma váltásos cégmódosítás. Ha valaki cégformát szeretne váltani, ahhoz könyvvizsgálatra van szükség, ami plusz anyagi kiadás és persze tortúra.

Néhány szóban megemlíteném a lehetőségeket a törvényi kötelezettség teljesítéséhez.

1. Jegyzett tőke emelése tagi hitelből 

Nagyon sok cég rendelkezik „tagi kölcsönnel”, ami a legtöbb esetben nem más, mint a készpénzhiány rendezésére szolgáló intézmény, mellyel a könyvelők többsége szabadon garázdálkodik. A jegyzett tőke emelés egyik lehetősége lehet a tagi kölcsön állomány igénybe vétele erre a célra. Természetesen ennél a megoldásnál figyelemmel kell arra lenni, hogy ez a lépés a magánszemély részéről egy elengedett követelés lesz, ami a hatályos szabályoknak megfelelően illetékfizetési kötelezettséggel jár, vagyis nem a legolcsóbb megoldása a jegyzett tőke emelésének

2. Jegyzett tőke emelése tőketartalékból 

A gazdasági társaságoknál rendelkezésre álló szabad tőketartalékot használhatjuk fel a jegyzett tőke emelésére.

3. Jegyzett tőke emelése a tagok pénzbeli hozzájárulásával 

A legegyszerűbb jegyzett tőke emelési lehetőség, amikor a társaság tagjai a szükséges pénzeszközt a cég rendelkezésére bocsájtják. Ez egyrészt történhet a már meglévő tagok plusz hozzájárulásával, amely akár a szavazati arányt és tulajdoni arányt is megváltoztathatja a cégben. Másrészt történhet új tag (ok) bevonásával is, akik anyagi segítségével megtörténik a jegyzett tőke emelése a törvényben előírt minimális értékre.

4. Jegyzett tőke emelése barterváltó segítségével 

A barterváltó egy készpénzt helyettesítő fizetési eszköz, melynek a felhasználása igen sokrétű és hatalmas segítséget nyújthat magánszemélyeknek, gazdasági társaságoknak, de még önkormányzatoknak is. Magyarországon még nem terjedt el annyira a használata, mint amekkora lehetőség rejlik benne. A jegyzett tőke emelésénél a következőképpen kell eljárni. Ahhoz, hogy barterváltóhoz juthassunk, mint magánszemély csatlakoznunk kell a Billbarter Hungária Zrt csapatához. Az ingyenes regisztráció után barterváltót igényelhetünk (feltételek a www.billbarter.com oldalon), mely követelésünket beapportálhatjuk a társaságba, ezzel emelvén meg a jegyzett tőkét a gazdasági társaságban.

A barterváltó további felhasználásáról itt olvashat: http://www.napikozlony.hu/2013/03/bartervalto-tobb-mint-fizetoeszkoz/

2013. május 2., csütörtök

Nem tudhatjuk mit hoz a holnap - Optimális Hitelfedezeti Biztosítás 5.

A pozitív és nyitott gondolkodás alapfeltétele a nyugodt és biztos anyagi háttér. 
Ne engedje, hogy felvett hitele beárnyékolja életét és aggodalommal töltse el mindennapjait!


 Optimális Hitelfedezeti Biztosítás


Események, amelyek bekövetkeztekor helyt áll Önért: 
  • biztosított bármely okú (betegség, baleset) halála;
  • biztosított bármely okú teljes és végleges munkaképesség-csökkenése (TB I. vagy II. fokozatú rokkantsági csoportba sorolás);
  • 60 napot meghaladó időleges munkaképtelensége; 
  • 60 napot meghaladó munkanélkülisége;
  • baleseti eredetű, 50%-ot meghaladó mértékű maradandó (végleges) egészségkárosodása;
  • baleseti eredetű, 10 napot meghaladó kórházi ápolása.

További jellemzők:
  • Bármilyen hitel mellé lehet kötni. ( lakás, autó, áru, szabad felhasználású) 
  • Bármikor megköthető, vagyis nem csak a hitel felvételének pillanatában, hanem a futamidőn belül teljesen mindegy, hogy mikor. 
  • Bármilyen devizanemű hitel mellé lehet kötni 
  • A biztosítás díja forintban van meghatározva 
  • Orvosi vizsgálat nélkül 25 millió Ft-ig 
  • Teljes tartozást kifizeti valamint a legfeljebb 3 havi elmaradást halál és rokkantság esetén. 
  • Alacsonyabb a díja, mint egy sima, csak halálesetre vonatkozó kockázati életbiztosításé. Úgy hogy sok egyéb extra szolgáltatást tartalmaz. 
  • Olyan a szerződés struktúrája, hogy a biztosítónak szükség esetén, nem kell vizsgálódni, egyeztetnie és adatokat bekérnie, mindössze fizetnie kell. 
  • Mindegy hogy Ön munkavállaló vagy vállalkozó, hiszen a biztosítás struktúrájából adódóan az Ön aktuális státuszát veszi figyelembe az utolsó hat hónap alapján.
 Kösse meg az első kiskapuk nélküli hitelfedezeti biztosítást!