2016. július 24., vasárnap

SZABADSÁG



 Értesítjük Önöket, hogy Irodánk

2016.július 25 - 2016. július 31-ig

SZABADSÁG MIATT ZÁRVA TART

2016. július 17., vasárnap

GYED-en, GYES-en lévő kismamák/kispapák KATA-s vállalkozása



A mai gazdasági és pénzügyi helyzet, valamint a GYED/GYES-en lévő kismamák és családjaik élethelyzete mindinkább életre hívja azokat a vállalkozásokat, ahol a kisgyermekekkel otthon lévő szülő „másodállásban” vállalkozni szeretne vagy vállalkozásra kényszerül.

Ismerőseim körében is egyre gyakrabban felmerül a kérdés, mennyire éri meg a KATA-s egyéni vállalkozást indítani GYED vagy GYES mellett.

Az ő kérésüknek teszek eleget azzal, hogy néhány praktikus gondolatban átvesszük a KATA szerinti adózást ezekre az egyéni vállalkozásokra vetítve.

Alaphelyzetben a KATA adózási szabályai szerint évi (ez nagyon fontos!!) 6 millió forintos árbevételig csak a havi tételes adót kell megfizetni. Figyelem! A KATA tételes adója nem váltja ki az iparűzési adót!!

KATA tételes adók:
-         főállású kisadózó esetében havi 50.000 Ft
-         főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25.000 Ft
-         saját elhatározásból a magasabb adót választó kisadózó után 75.000 Ft

Főállásúnak nem minősülő kisadózók:
- rendelkezik 36 órás munkaviszonnyal (több munkaviszonyt össze lehet számítani)
- nyugdíjas
- külföldön biztosított személy (uniós rendeletek alapján)
- rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesül
- kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban nem kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak vagy társas vállalkozónak minősül 
A bejelentés után minden megkezdett hónapot követő hónap 12-ig kell megfizetni a kisadózóra vonatkozó, fentiekben meghatározott adóterhet. Erről bevallás nem készül, a változás bejelentő lapon bejelentett kisadózóra vonatkozó havi adót a NAV automatikusan előírja az adózó adófolyószámláján.

A 6 millió forintos árbevételt meghaladó bevétel esetében sem szűnik meg a KATA szerinti adózás lehetősége, mindössze a 6 millió forint feletti részre 40%-os adót kell fizetni.

GYED-en, GYES-en lévő kisadózónak szintén a fentiek szerinti adóterhet, alap esetben az 50.000 Ft-ot kell megfizetnie azokra a hónapokra, melyekben a vállalkozás árbevételt generál.

Azokra a hónapokra, amikor nincs a vállalkozásnak árbevétele, mentesülhet a kisadózó a havi tételes adófizetési kötelezettség alól. Ennek feltétele, hogy a tárgy hónapot követő hónap 12-ig a változás bejelentő lapon ezt a tényt bejelentse a NAV-nak.

A fentieket elolvasva, sokan úgy gondolhatják, hogy ez így nagyon egyszerű és belesétálhatnak abba a csapdába, ami alapján, év végén kiderülhet, hogy az árbevételük többségét 40% adó terheli.

Nézzük azokat a dolgokat, melyre mindenképpen figyelni kell:
-         a 6 milliós árbevétel éves szinten értendő, vagyis arra az esetre, ha a kisadózó 12 hónapon keresztül fizeti a tételes adót önmaga után.
-         a 6 milliós árbevételt, annyiszor 500.000 forinttal csökkenteni kell, ahány hónapra nem fizették meg a tételes adót.

Nézzünk példát GYED/GYES-en lévő kismama adózására.

Az egyéni vállalkozó kismama január 01-vel bejelentkezik a KATA hatálya alá és bejelenti önmagát kisadózónak.

1.)  Alapesetben az éves árbevétele nem haladja meg a 6 millió forintot, és minden hónapban kifizeti az 50.000 Ft-os tételes adót. Ez a legoptimálisabb, a NAV felé további adófizetési kötelezettsége nem keletkezik
2.)  A második esetben az árbevétele meghaladja a 6 millió forintot, és minden hónapban kifizeti az 50.000 Ft-os tételes adót. Ebben az esetben a 6 millió forint feletti részre az éves bevallással egy időben ki kell fizetnie a 40%-os különbözeti adót
3.)  Az árbevétele 6 millió forint, viszont az év során két hónapban sem fizette meg a tételes adót (változás bejelentőt benyújtotta). Ebben az eseten 6.000.000 - (2X 500.000), vagyis 5.000.000 Ft árbevétel van adózva, vagyis az 5 millió feletti részre kell kifizetnie a 40% különadót

Mindenképpen ajánlom a havi tételes adó megfizetését, ebben az esetben elkerülhető a 40%-os különadó megfizetési kötelezettség. Csak abban az esetben éljenek a mentesítés lehetőségével, ha előzetes számításaik alapján az árbevételük biztosan nem haladja meg a működési hónapok száma és az 500.000 forint szorzatát.

Felhívnám a figyelmet arra, hogy utólagosan nem lehet kifizetni a tételes adót azokra a hónapokra, melyekre bejelentették a mentességet, még abban az esetben sem, ha az árbevétel nagysága miatt ez kedvezőbb lett volna.